top of page
Zoeken

Nieuwe monitor gelanceerd die klimaatschade per Belgische gemeente raadpleegbaar maakt

Bijgewerkt op: 3 apr

Het Belgisch Klimaatcentrum kondigt de lancering aan van de Klimaatschademonitor, ontwikkeld door Assuralia. Deze interactieve tool biedt inzicht in klimaatgerelateerde schade door extreme weersomstandigheden zoals stormen en overstromingen in België.


De monitor verzamelt gegevens over verzekerde claims en geschatte verliezen van het afgelopen decennium, geordend per gemeente, provincie en gewest. Het betreft schade aan woningen, voertuigen en bedrijven. Het platform helpt gebruikers trends te visualiseren en ondersteunt doordachte besluitvorming over klimaatrisicobeheer en aanpassingsstrategieën.


Hein Lannoy, CEO van Assuralia, benadrukt:

"Het is belangrijk dat zowel burgers als lokale overheden inzicht hebben in de impact van klimaatschade in hun omgeving. Dit helpt bij het maken van weloverwogen keuzes in preventiebeleid en moedigt inwoners aan om maatregelen te overwegen die hun woningen weerbaarder maken."

Het Belgisch Klimaatcentrum steunt actief dit soort initiatieven en beoogt hiermee samenwerking tussen wetenschappers, beleidsmakers en het publiek te bevorderen. Als centraal contactpunt voor betrouwbare klimaatgegevens en -diensten werkt het Centrum aan de versterking van onderzoek naar de trends, gevolgen en risico's van klimaatverandering. Tools zoals de Klimaatschademonitor passen bij de missie van het Centrum om effectieve aanpassingsmaatregelen te bevorderen via toegankelijke en betrouwbare gegevens.


Rozemien De Troch, Climate Services Lead bij het Belgisch Klimaatcentrum, benadrukt het belang van samenwerking:

"Samenwerking is cruciaal om klimaatverandering aan te pakken en ons aan te passen aan de gevolgen. Door tools zoals deze monitor te promoten, stimuleren we het gebruik en de verspreiding van betrouwbare gegevens die wetenschappelijk onderzoek, beleidsbeslissingen en maatschappelijk bewustzijn ondersteunen in de aanpak van de huidige klimaatuitdagingen."

Het Belgisch Centrum voor Risicoanalyse van Klimaatverandering (CERAC) gebruikt de gegevens van deze tool tevens voor een nationale klimaatrisicobeoordelingen, wat waardevolle inzichten biedt voor beleidsmakers en lokale overheden in de context van risicoplanning- en beheer.


 
 
bottom of page