top of page

Homogenisatie van Belgische klimatologische tijdreeksen voor opname in de databank van de Europese dienst voor klimaatverandering van Copernicus

Verbetering van de kwaliteit en consistentie van tijdreeksen voor klimaatmonitoring en -analyse

Context

België heeft een lange geschiedenis in het meten van klimatologische variabelen via een dens netwerk van weerstations die beheerd worden door nationale autoriteiten zoals het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI), de luchtverkeersleider Skeyes en de meteorologische afdeling van de Luchtcomponent van de Belgische Strijdkrachten (Meteorologische Wing) (zie onderstaande figuur voor geografische verdeling). Met de temperatuur- en neerslagtijdreeksen van het station van Ukkel (1833-heden) beschikt België over één van de langste ononderbroken tijdreeksen van klimatologische waarnemingen in Europa en wereldwijd. Dankzij het dense netwerk van meetstations beschikt België voor meer dan 150 locaties over maandelijkse tijdreeksen van temperatuur en neerslag, met reeksen voor perioden tot meer dan 100 jaar.

Map_climatological_time_series_NOISELESS.png

Links: Locatie van de historische (rode stippen) en lange (blauwe stippen) temperatuurreeksen die in aanmerking kwamen voor homogenisatie. Rechts: Locatie van de historische (honderdjarige; blauwe vierkanten) en lange (oranje stippen) neerslagreeksen beschouwd voor homogenisatie.

Dergelijke lange klimatologische tijdreeksen (d.w.z. reeksen met meer dan 30 jaar gegevens) zijn van cruciaal belang voor klimaatonderzoek, beter geïnformeerde besluitsvorming, in het bijzonder in de context van de gevolgen, trends en extremen gelinkt aan de klimaatverandering. 

​

Met uitzondering van de klimatologische tijdreeksen van Ukkel zijn de tijdreeksen tot op heden noch op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk, noch volledig beschikbaar.

Doelstellingen

Om deze klimatologische gegevens of zogenaamde ‘High-value datasets’ voor België bruikbaar en beschikbaar te maken voor (inter)nationale gebruikers uit de onderzoeksgemeenschap, het beleid en de publieke en private sector, dienen de gegevens eerst gehomogeniseerd en geüpdatet worden.


Dit project beoogt daarom het homogeniseren en updaten van alle Belgische maandelijkse klimatologische tijdreeksen tot en met de meest recente jaren en het ontwikkelen van regionale reeksen. Het updateproces zal geautomatiseerd worden om jaarlijkse uploads en rechtstreekse beschikbaarheid van de gegevens via de ‘Climate Data Store’ van de Europese Dienst voor Klimaatverandering van Copernicus (C3S) en de Open Data platformen van het KMI en het Belgisch Klimaatcentrum te garanderen.


De beschikbaarheid van deze Belgische klimatologische dataproducten zal van zeer groot nut zijn voor de Belgische klimaatonderzoeksgemeenschap, terwijl het ook wetenschappelijk  onderbouwde besluitvorming zal versterken, meer bepaald in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan. 


Bovendien zal het beschikbaar maken van Belgische klimatologische gegevens een essentiële bijdrage leveren aan de internationale gebruikersgemeenschap gelinkt aan de diensten van C3S. Verder zullen de gegenereerde klimatologische gegevens bijdragen tot het RODEO-project, een samenwerking tussen 11 Europese nationale weerdiensten, in het kader van de Europese Open Data Richtlijn. Daarnaast ondersteunt een gehomogeniseerd en ruimtelijk dens netwerk van klimatologische tijdreeksen, zoals het netwerk dat we hier zullen produceren, de kwaliteit van veel gebruikte globale en regionale gegridde datasets, die ondermeer beschikbaar zijn via de ‘C3S Climate Data Store’.
teken- en muggenoverdraagbare ziekten. 

In het kort​

bottom of page